Blonk, Nijdam & Van der Putten
Een werkverband waarin Jaap Blonk zijn stemkunst een plaats geeft is het trio met contrabassist Jan Nijdam en altsaxofonist en klarinettist Bart van der Putten. Nijdam speelt regelmatig in groepen van Cor Fuhler. Van der Putten speelde lange tijd met Ig Henneman en maakt nu deel uit van Bik Bent Braam van Michiel Braam en Splinks, een andere (grote) formatie van Blonk.

In het trio gebruikt Blonk in zijn zang bestaande en niet-bestaande talen, zoals 'wetenschappelijk Duits", 'bijna-Engels' en "binnenstebuiten Nederlands". Met zijn stem maakt hij plotselinge wendingen en gaat hij even makkelijk van hoog naar laag als een saxofonist dat doet.

Het trio ging van start in 1990. Vanaf het begin bleek het trio in staat in improvisaties een geheel eigen klankwereld te scheppen. De musici voelen elkaar blindelings aan. Intuītief worden samen snelle wendingen gemaakt, scherpe debatten gevoerd, idyllische landschappen verkend, struikelende ritmes, dan wel lyrische achtervolgingen ingezet... dit alles in pure klank.

In 1996 kwam hun eerste cd "Blonk, Nijdam & Van der Putten" uit, in de serie "Improvisors" op het eigen label van Jaap Blonk


Jaap Blonk: stem
Jan Nijdam: contrabas
Bart van der Putten: klarinet, altsax.Foto

Muziekfragment


Blonk, Nijdam & Van der Putten
Bart van der Putten
Amsteldijk 814
1079 LM Amsterdam
020-6462617
(b.g.g.: 020 6938737)
e-post: bartvdp@xs4all.nl
website: www.xs4all.nl/~bartvdp