Possim

Possim is een afkorting voor mijn Pictografisch Opdrachten Systeem voor het Spelen van Improvisatie Muziek. Het systeem is onstaan uit een poging een overzicht te maken van alle geluiden en klanklandschappen die ik in de praktijk gebruik. Al snel kwam ik er achter dat het ook zeer bruikbaar zou kunnen zijn voor het schrijven van composities. Maar bleek het vooral voor workshops bruikbaar te zijn.

Het systeem bestaat uit een serie plaatjes met elk een muzikale betekenis. Soms een simpele speelopdracht, zoals alleen hoge noten, alleen lange tonen of alleen groepjes van drie noten. Soms zijn het sfeeropdrachten, zoals kwade muziek of rustige muziek.

De bedoeling van het systeem is om simpele herhaalbare composities schrijven. Dit kan in workshopverband, maar ook met groepen. De opdrachten kunnen ook gemengd worden met andere manieren van muzieknotaties, bijvoorbeeld gewoon notenschrift, om improvisaties te sturen.

Ik heb het systeem onder andere gebruikt voor de Zomerworkshop van de SWING in 1997, in het BIM-huis en voor mijn eigen soloprogramma.


POSSIM
020-6462617
e-post: bartvdp@xs4all.nl
website: www.bartvanderputten.nlMaking the MinimumShort CircuitTrial and Error